Sommeren 2013 vil nok for de fleste bli husket for sitt fine vær. Sannheten er vel nærmere den at det ble fint vær, og at vi måtte vente ei god stund på det. Juni var ganske regnfull, og for sommer- og bakgårdsarrangementene sin del, møtte vi først varmen og sola på gårdskonserten på Ottersland den 14. juli. Før det hadde publikum måttet kle seg godt i Bakgården, og segl-taket var oppe på alle arrangementene. Synd for publikum og synd for artistene, men det hindret ikke at vi også i år fikk mange fremragende musikalske opplevelser.

Bakgårdssesongen startet 5. juni med Anne Gravir Klykken som kveet med perkusjon og bass i bagasjen. Med sin vakre stemme, sin musikalitet og ikke minst gode humør varmet hun oss skikkelig.  Inspirert av folkemusikk må vi også kunne si at Ingvild Koksvik var når hun sang egne låter til tekster av Rolf Jacobsen.  Med seg hadde hun Nils Økland på hardingfele og Lars Jacob Rudjord på tangenter.  Det ble et arrangement vi sent kommer til å glemme.

Mer enn tidligere må jeg si at årets sesong ble preget av lokale og regionale artister. Det er gledelig at vi har så mange dyktige utøvere i vår midtre, og i år hadde mange av dem nye plateinnspillinger og konsepter å tilby. Det startet med Espen Larsen trio som tok oss meg inn i Django Reinhart’s land, denne gang utvidet med den virtuose fela til Sebastian Grüchot.  Jan Thygesen hadde nettopp vært i studio og spilt inn sitt nye og etterlengtede album ”About time.” Det ble en flott konsert til tonefølge av Jans meget fine og bearbeide tekster – akkurat som vi liker det i Bakgården! Mye på hjertet må man også i høysete grad kunne si at Bjørn Aslaksen hadde. Bjørn var også plateaktuell – han gav seg selv en ny plate i 50 års gave – og bøy på sanger som var tett på livet, formidlet i en rolig, melodiøs drakt.  Fatal er vel et band som alle i Arendal har et forhold til. Etter 44 år i bransjen bestemte de seg for å legge dansebandet på hylla bli et reinspikka konsertband. Det var neppe et bedre sted å gjøre dette enn i Bakgården – de fylte stedet til siste sete. Selv var de ikke i tvil om at dette var den mest minneverdige jobben i bandets lange liv. Ikke verst!  3 kvelder med musikkteater og et bearbeidet manus om Arendals historie ble også godt mottatt av publikum. Våre skuespillere Knut Elvik og Fredrik Schulze-Krogh finner seg meget godt til rette i Odd Vaagland sine tekster i stykket Mellåm holmår & skjær.

Musikkteater ble det også da Queendom gjestet Bakgården med premieren på sitt nye stykke ”Ja vi elsker” – skrevet i forbindelse med kvinnenes stemmerettsjubileum 2013.  Senere på sommeren møtte vi det som er av sentrale politiske og samfunnsaktører i byen under Arendalsuka. Da fikk vi oppleve Queendom på nytt på Sam Eydes Plass, men de som trakk inn i Bakgården fikk med seg gratiskonserter med Jonas Alaska og flere unge meget flinke Sørlendinger i bandet Ruby Red & The Moonshine Brothers.  Det ble en folkelig countrykveld med hardingfele.  En av våre annonserte kåsører under Arendalsuka måtte dessverre melde avbud, men det ble en innholds – og minnerik kveld sammen med Tor Bomann-Larsen som kåserte om ”100 år med kongen.”  Bomann-Larsen holdt på med sitt 6 bind om kong Håkon, og vi fikk titte litt inn i boka som kommer denne høsten. Ypperlig historie lesning om Norge under krigen – anbefales!

Jeg nevnte så vidt innledningsvis at sola først kom på gårdskonserten på Ottersland 14. juli. Da kom den derimot også til gangs, og det gjorde publikum også. Fjellfolk mikset gamle ballader, historier og feleslåtter med elektroniske impulser og sjangerkryssende arrangementer. Vi fikk også oppleve en debutant i bandet denne gangen. Helga Jacobsen og Trym Bjønnes hadde tatt med seg et nytt bandmedlem i den unge, sjarmerende og dyktige felespilleren Guro Kvifte Nesheim.  Tradisjonen tro ble sommersesongen avsluttet med viser og allsang i regi av Amatørene.

Vil du vite mer om hva som har skjedd i 2013 – sjekk linken Bakgårdsartister 2013 til høyre.

Takk for i år og velkommen til neste år!  Programmet slipper vi her på siden en gang i månedskiftet april/mai 2014.

Frank Kvarstein
10. oktober – 13.

bannegravirklykkenOnsdag 5. Juni kl. 20. Klykken/Kleive/Kjellemyr.
Perkusjon, bass og kved-ing i skjønn forening.

Anne Gravir Klykken kveding, Audun Kleive perk, Bjørn Kjellemyr b.

Sammensetning av stemme, perk og bass med utgangspunkt i trad folkemusikk er utfordrende og på samme tid veldig spennende. Stubber så vel som viser, stev og folketoner møtes her i en rytmisk-perkusiv lydkonversasjon. Inn i sine arrangementer tar trioen med seg det de har i sekken av tidligere musikalsk bagasje fra mange verdenshjørner.  Anne Gravir Klykken er sanger og kvedar og har ti plateutgivelser bak seg. Audun Kleive har en stor musikalsk ballast med egne plater og som bandmedlem med Molvær, Rypdal, Wesseltoft, og for ikke å snakke om det gjenfødte Jøkleba. Bjørn Kjellemyr er en av våre fremste bass-improvisatører som er meget bekvem med ulike musikalske omgivelser som utgangspunkt.

Anne Gravir Klykken er en sanger fra Skien. Hun har sin musikkutdanning fra Høgskolen i Oslo, Agder musikkonservatorium og Høgskolen i Telemark – institutt for folkekultur. Sammen med Frøydis Grorud (saksofon) og Torjus Vierli (tangent) utgjør hun bandet Vintermåne. Vintermåne har tre plateutgivelser og over ti år med konserter og turnering bak seg. Anne Gravir Klykken har gjennom en rekke ulike prosjekter de siste 15 årene samarbeidet med blant annet Iver Kleive, Knut Reiersrud, Bugge Wesseltoft, Knut Buen, Sigmund Groven, Sondre Bratland, Robert Wells, Ronni Le Tekrø, Audun Kleive, Nils Petter Molvær, Ingebjørg Harman Bratland og Bobby McFerrin.

bkleiveAudun Kleive er en meget høyt respektert musiker. Hans musikalitet som trommeslager og perkusjonist har gitt han et etablert rykte som en vital kraft i norsk og internasjonal jazz, og han er en kilde til inspirasjon for en hel yngre generasjon jazzmusikere. Kleives integritet og artisteri er dokumentert gjennom deltakelse i godt over 100 plater, har han lagt det rytmiske grunnlaget for slike musikere som Terje Rypdal, Jon Balke, Charles Lloyd, og Marilyn Mazur. Han ble kåret av til årets norske jazzmusiker i 1989. Kleive har en stor egenproduksjon bak seg og hans kreative trommespill har gjort han til en høyt verdsatt og etterspurt kunstner.

bbjornkjellemyrBjørn Kjellemyr en en norsk bassist kjent fra en rekke ulike musikalske sammenhenger. Han har medvirket i et stort antall ulike jazzgrupper med blant andre Knut Riisnæs, Jon Eberson, Bugge Wesseltoft, Jon Balke og Kjetil Bjørnstad for å nevne noen. Han er kanskje særlig kjent for sitt lange samarbeid med gitaristen Terje Rypdal. Han har bidratt på et stort antall innspillinger bl.a på selskapet ECM. Har også spilt med sangere/låtskrivere som Kari Bremnes, Jan Eggum, Anne Grethe Preus og Karoline Krüger. I den grad Moldefestivalen opererer med rekorder, er antakelig Bjørn Kjellemyr innehaver av musikernes «flest festivaler på rad»-rekord.

Konserten arrangeres i samarbeid med Arendal Jazzklubb.

bqueendomOnsdag 12. juni Kl. 20.00. QUEENDOM Musikkteaterforestilling. Stemmerettsjubileet 2013. PREMIERE!

Queendom ble etablert i 1999 i Oslo og har holdt en lang rekke konserter, gitt ut satirebok på Cappellen Damm, turnert med Rikskonsertene, og opptrådt på konferanser, radio og TV.

Gruppen er kjent for å ta opp politiske temaer med en god dose selvironi. Hjertesakene er minoritetsspørsmål og kvinners rettigheter, og vi har gjennom mange år bidratt til refleksjon og offentlig debatt rundt disse temaene. For dette mottok vi i 2008 Oslo Bys Kunstnerpris.

Queendom har blitt et populært konsertband på festivaler, kulturarrangementer og events. Vi har opptrådt for ministre, kongelige, fredsprisvinnere og ikke minst vanlige folk i hele Norge. Platen «Still rising» (2012) er en feiring av Queendoms musikalske arv – en global miks av pop, soul, reggae og afrobeat. Med både politiske og personlige tekster tas lytterne med på en reise gjennom Queendoms kamper og seire som kvinner, afropeere og kunstnere.

Queendom har tidligere skrevet og produsert tre helaftens humorshow. Det mest kjente het «Integrert som faen» (2005/2006), var støttet av Kulturrådet, Fritt Ord og Scehiblers Legat, og fikk terningkast 5 i Dagbladet og Drammens Tidene. Forestillingen var et scenisk harsellas rundt temaene norskhet, integrering og identitet – med en rød tråd om respekt for anderledeshet og retten til å definere seg selv.

Alle showene har hatt et sterkt musikalsk uttrykk.

Stemmerettsjubileet 2013 – Ny forestilling har premiere i Bakgården.
Queendom har produsert enn musikkteaterforestilling i forbindelse med Stemmerettsjubileet 2013. For Queendom handler stemmerett ikke bare om retten til å stemme ved politiske valg, men kvinnestemmer i videre forstand, dvs. retten til å bli hørt, til å slå i bordet og heve stemmen!

Nordmenn i dag har bakgrunn fra hele verden, noe Queendom også er representanter for. Derfor vil forestillingen også ha en global dimensjon, både tematisk og musikalsk.  Forestillingen benytter seg av virkemidler som: Musikk, humor, personlige tekster, og publikumsmedvirkning.  Live musikk, slam poesi og selvbiografiske tekster fra Queendom, veves sammen i materiale som omhandler politisk deltakelse, kvinneliv og kvinnekamp.

Queendom har erfart at deres sceneshow treffer spesielt ungdom, minoriteter, og kvinner.  Gjennom forestillingen håper de å skape et sterk og engasjerende musikkteater som får frem flere stemmer – i alle ordets betydninger.

Queendom består av:
Hannah Wozene Kvam, født i Etiopia i 1972. Hun er artist, skribent og slam-poet. Hun har eraring som programleder og reporter i radio/TV, og er mye brukt som konferansier, debattleder og workshopholder for ungdom og voksne.

Asta Busingye Lydersen er musikalartist med bakgrunn fra Uganda/Norge, født i Skottland i 1970. Asta har vært programleder og reporter i NRK, og jobber i dag som frilansskuespiller, skribent og konferansier. Hun er nestleder i Norsk Kulturråd.

Monica Ngozichukwuka Ifejilika har foreldre fra Nigeria/Norge. Hun ble født i Oslo i 1977 og jobber i dag som sanger og låtskriver. Monica er en sentral vokalist i gospelkoret Traces og musikkskribent i ukeavisa i Ny Tid.

For mer informasjon og bilder, se www.queendom.no

Onsdag 19. Juni Kl. 20.00. Espen Larsen Trio m/gjestesolist.                 I Djangos fotspor. Jazz fra Django Reinhardt’s tid og frem til i dag i musikk og tale.

????????????????????????????????????

Espen Larsen gtr/vok, Axel Viale gtr/vok, Ole Kelly Kvamme bass. Gjestesolist: Sebastian Grüchot fiolin.

Kom og hør vital jazzmusikk fra 30 årene og frem til i dag, med en hovedvekt på Django soundet. Komposisjoner av Miles Davis, John Coltrane er også på repertoaret.

Etter at Axel Viale hadde glemt en «Djangogitar» hjemme hos Espen Larsen ble sistnevnte hektet og gitaren skiftet eier.  Espen hadde lenge drømt om å spille mer akustisk jazz, og nå var muligheten der. Sin første opptreden hadde de i august i fjor da de fylte en togvogn til siste krok med publikummere og musikk tur/retur Arendal Nelaug. Den gang måtte folk snu i døra. Nå er muligheten kommet tilbake – i Bakgården kan vi stu inn det dobbelte av hva en togvogn har plass til. Og for første gang har de med seg en gjestesolist – fiolinen hører absolutt med i Django-soundet.

Espen Larsen er kjent for de fleste for sitt eminente elektriske gitarspill. Han har spilt med storheter som Bill Evans, Bugge Wesseltoft, Espen Rud m.fl. Bak seg har han flere plateutgivelser og er i gang med materiale til ny utgivelse.

Axel Viale har akustisk fartstid i band som Oslo String Swing Artillerie og Carsten Boe Trio som turnerer for bl.a. Rikskonsertene med Django Reinhardt repertoar. Axel har medvirket på Per Frydenlunds (Hot Club de Norvege) siste plateutgivelse og spilt med Christiania Jazzband, Kaba Orchestra.

Ole «Kelly» Kvamme har lang fartstid som travel freelancer på Sørlandet. Han spiller bl.a. fast med Inger Marie Gundersen og har samarbeidet med Ulf Wakenius, Petter Wettre, Bill Evans/ Randy Brecker m fl. Ole Kelly underviser bass på Rytmisk linje, Universitetet i Agder, og reiser også en del for Rikskonsertene.

bsebastiangruchotSebastian Grüchot er en spennende fiolinist som bor i vårt nærområde. Til daglig underviser han på kulturskolen i Froland. Født i Polen i 1979, begynte han å spille fiolin da han var seks år gammel. Han er skolert innen både klassisk musikk og rytmisk musikk, og er utøvende innen flere sjangre. Både jazz, rock, klassisk, pop, world music og bluegrass står på hans spilleliste. Sebastian har spilt med en rekke artister, og vært solist sammen med Kristiansand symfoniorkester og vært spellemannen i Agder Teaters oppsetning av Spellemann på taket. Blant musikere og band han har jobbet sammen med kan nevnes: Anne Marie Almedal, Kjetil Grande, Jan Bang, Erik Honore, Tom Rudi Torjussen, Petter Wettre, Splashgirl og DJ Strangefruit.

bfatalFredag 28. juni Kl. 20.00 ”nesten” Bare Norsk med FATAL ”En tid for alt”

Basse Andersen tr./vok, Freddy Larsen bass/vok, Gutte Blakstad keyboard/gtr/vok, Tom Andersen keyboard/vok. Gjestesolister: Trygve Knutsen gtr,  Odd Bjørn Jensen tp/fl.h, Frode Olsen, perk.

Dansebandet Fatal var store helter på 70- og 80- tallet, og sammen med Cathy Ryen fartet de land og strand rundt på danseoppdrag. Sammen gav de ut musikkassetter og gjorde stor suksess.

Etter nærmere 44 år gir Fatal seg som danseband. Det handler om å få nok av landeveien. Nå er tiden inne for å prøve ut nye konsepter og nye temaer.  ”nesten” Bare Norsk med FATAL med undertittelen ”En tid for alt” indikerer at en epoke er over for bandet. Deres først opptreden i deres nye liv kan publikum møte i Bakgården.  Bandet har satt opp en spilleliste med 90 % norsk musikk fra forskjellige epoker og artister.  Nye musikkarrangementer med gjestesolister vil også kalle på litt allsang på enkelte kjente låter. Og forvent en del prating om bandet og artistene som dukker opp på spillelisten og som har betydd mye opp igjennom årene på veien.

Når det gjelder solistene så sier bandet at ”vårt ønske har vært å gjøre noe annerledes når vi først slutter som danseband, og da gjør vi det gjerne sammen med noen lokale flinke musikere. Trygve spilte med oss fra 1990-2000, så han har vi et kjent forhold til, samtidig som han er en vanvittig god gitarist. Derfor var det valget enkelt for oss, og han syntes dette var kjempegøy å bli med på. Odd Bjørn spiller Basse med i Ungdomskorpset og Indre Torungen, så han har han hørt i mange sammenhenger. Når lysten var der til å gjøre noe med blåsere, så da var valget enkelt. Odd Bjørn liker også å gjøre litt forskjellige ting, så dette tente han på umiddelbart. Frode har bandmedlemmer spilt med i mange år i div. korpssammenheng , og nye fatal vil kle tilvekst med perkusjon. At musikerne har spilt sammen i mange sammenhenger og kjenner hverandre godt er ikke minst viktig. ”
Musikken er arrangert av Fatal.

bjanthygesenbandOnsdag 3. juli Kl. 20.00. Jan Thygesen ABOUT TIME

Jan Thygesen gitar & sang – Rasmus Solem tangenter & koring – Morten Jørgensen el-gitar – Geir Emanuelsen – bass & banjo – Tor Anders Stadheim trommer

Jan Thygesen er aktuell med ny CD, og ja – det var faktisk på tide at Thygesen ga ut et eget album. Dette er en cd utgivelse som kan stemples med 100 % Arendal. Alle musikere, sangere, produsent, tekster, melodier og coverdesign er fra eller skapt i Arendal.

Plata står som en påle og etter 41 år som sanger, gitarist og låtskriver er det et mangfold av meldinger Thygesen har på hjertet; Her er dypsindige og ettertenksomme tekster. Her er overflatiske og lekende tekster. Alt sydd i sammen med gode melodier som overraskende ofte kiler behagelig i øret.

Sin ilddåp som musiker hadde Jan Thygesen i 1971 da for første gang sto på en scene. Ikke nok med at det var radioopptak, Sigbjørn Nedland fra NRK laget direktesendt radio til hele Norge. Siden har Jan Thygesen jobbet med musikk i ulike sammenhenger.  Den første singelen kom i 1982 og videre har han gitt ut to plater med Arendalgruppa Head over heels; Fifteen ways to put it ble gitt ut i 1996 og Deep greens and blues i 2002

Foto: Olaug Thorstveit. Sjekk: www.janthygesen.no

bingvildkoksviktrioOnsdag 17. juli  kl. 20.00. Ingvild Koksvik m/trio.  Ingvild Koksvik synger Rolf Jacobsen – Nattåpent

Ingvild Koksvik sang, Nils Økland fiolin/ hardingfele, Lars Jakob Rudjord keyboards.

Når Ingvild Koksvik kommer til Bakgården 17. juli med sin nye plate «Nattåpent», har hun med seg noen av Norges fineste musikere; Nils Økland på hardingfele og fiolin, og Lars Jakob Rudjord på tangenter. Trioen by på vakre, sterke sanger i skjæringspunktet mellom vise, jazz og folkemusikk, til dikt av Rolf Jacobsen, en av Norges største poeter.

Musikken ble komponert som et bestillingsverk til Nordisk samtidspoesifestival – Rolf Jacobsendagene på Hamar 2012. Plata, som kom ut i april i år, er produsert av Andreas Mjøs (Jaga Jazzist m.m.) og medvirkende musikere som vi vil møte i Bakgården i tillegg til Sigrun Eng på cello.

Ingvild Koksvik har tidligere gitt ut to kritikerroste plater, men «Nattåpent» er hennes solodebut. Denne våren har hun turnert over hele Norge, og platen har fått strålende mottagelse i pressen, til terningkast 5 og 6:
«Musikken treffer oss i hjertet, mens ordene beveger oss med sin skjønnhet» (Aftenposten)
«For en stemme hun har. Så vakkert, skjørt, skjønt og klangfullt (Fædrelandsvennen)
«Energisk skjønnhet som får huden til å nuppe seg» (Dagens Næringsliv) «Fantastisk vakkert» (Hamar Arbeiderblad)
«Denne plata kommer mot oss på vinger av jazz, viser og folkemusikk forenet i et vakkert, poetisk uttrykk» (Vårt Land).

Legendariske Nils Økland er en av de viktigste brobyggerne mellom tradisjonsmusikk og moderne musikk i Norge, med en rekke soloutgivelser på ECM. Han har også spilt med bl.a Bjørnar Andresen, Supersilent og Christian Wallumrød Ensemble.

Lars Jakob Rudjord og Ingvild Koksvik har samarbeidet lenge. Jazzpianisten leder også sitt eget Lars Jakob Rudjord Ensemble og er bl.a fast medlem av bandet til Karl Seglem.

Hjemmeside: Ingvild Koksvik // www.ingvildkoksvik.no

Hør musikk: https://ingvildkoksvik.squarespace.com/video/

Et par videoer fra urfremføringen på Hamar i mars 2012:
Ildfluene: http://www.youtube.com/watch?v=vBoP_8OAQmE
Tett bak din fot: http://www.youtube.com/watch?v=3g3esZh7cH4

bjonasalaskaTorsdag 8. aug.  kl. 18.30 Jonas Alaska Trio. If Only As A Ghost

Jonas Alaska vok/gtr/munn-spill, Billie Van kor, Thomas Aslaksen kor.

Jonas Alaska gav ut sin første singel ”In the Backseat ”17. juni 2011. Det skjedde i Bakgården. Singelen ble inkludert på albumet ”Jonas Alaska” som for lengst har solgt til gull.  Samme året ble han trippel-nominert til Spellmannsprisen 2011 for debutalbumet, og vant klassen Årets nykommer med tilhørende stipend fra Granmo. Han var i tillegg nominert i klassene Årets mannlig artist og Årets tekstforfatter.

Alaska har slett ikke ligget på latsiden når det gjelder låtskriving mellom konsertrundene. I år – to år etter kom oppfølgeralbumet. If Only As A Ghost ble sluppet i mars 2013 på hans eget plateselskap. Denne gang er det den legendariske låtskriveren og gitarhelten, Kjartan Kristiansen fra Dumdum boys, som har inntatt produsentstolen.

Låtene hans varierer mellom hjerteskjærende viser, ballader med fengslende harmonier og uptempo låter med elementer av americana, folk og pop. Alle med et originalt uttrykk, både lyrisk og melodisk. Alaskas lyrikk beveger ofte seg mellom temaer som kjærlighet, politikk og tragedier til de helt enkle tingene i livet som alle kan kjenne seg igjen i.

“Ung og lovende, foreløpig temmelig ukjent, men med et distinkt og særegent utrykk og med en kvalitet det går lenge mellom hver gang du hører” het det i 2011. Det heter det så visst ikke lenger.  Jonas er på en måte litt vår artist her i Arendal. Så lenge vi har Bakgården så har vi også et godt hjem for han. Det var bare fantastisk stemning sist han var i Bakgården og ikke en ledig plass var å oppdrive. Pass på å vær tidlig ute i år – det er kun 200 plasser tilgjengelig.

Arrangør: Arendalsuka og Kulturnettverket.

btorbomannlarsenFredag 9. august  kl. 18.00.          Tor Bomann-Larsen. Kåseri.            ” 100 år med kongen ”

Tor Bomann-Larsen står foran lanseringen av det 6. bindet i biografien om kong Haakon og dronning Maud.

Hvorfor har han skrevet tusenvis av sider om våre to mest prominente innvandrere? Forfatteren vil fortelle om sitt arbeid i de kongelige familiearkiver og ta oss med inn i 100 års norsk og europeisk historie – frem til den andre verdenskrig. Hvordan ble det mulig for en dansk prins å spille en avgjørende rolle i norsk historie?

Tor Bomann-Larsen har en av Norges vittigste og skarpeste penner, enten han bruker den til å skrive eller til å tegne. I de senere år er han mest kjent for det store verket om kong Haakon og dronning Maud, samt for biografiene om Sigurd Christiansen og Roald Amundsen.

Tidligere har han skrevet kritikerroste bøker om nordmenns forhold til is og snø, en rekke barnebøker og tegneserier.

Om Biografien om Håkon og Maud:

Kongstanken. Haakon og Maud (2002) er første bind i seksbindsverket om det norske kongehuset etter 1905. Annet bind, Folket. Haakon og Maud (2004), fikk stor medie-oppmerksomhet pga. antydningen om at Mauds barn ble født etter kunstig inseminasjon og at kong Haakon ikke var sin sønns biologiske far. For dette bindet fikk Bomann-Larsen Brageprisen i 2004 i kategorien Faglitteratur. Vintertronen. Haakon og Maud (2006) – det tredje selvstendige bindet i serien – tar for seg deres første år som konge og dronning, og ender dramatisk i 1913.

I Makten. Haakon og Maud (2008) fokuserer Bomann-Larsen bl.a. på at kong Haakon 7s standpunkter og handlinger har vært et viktig bidrag til Norges historie. Dette fjerde bindet tar for seg perioden 1914–28. I 2011 kom det femte bindet Æresordet som tar for seg perioden 1928 – 1940. Her rykker det politiske helt i forgrunnen.

Arrangør: Arendalsuka og Kulturnettverket.

brubyredLørdag 10 aug.  kl. 20.00. Ruby Red & the Moon-shine Brothers. Folkelig countrykveld med unge Sørlendinger.

Marte Herwell vok, Nicolai Herwell ak.gtr/vok, Mats William Wennerberg el.gtr/vok, Johanne Flottorp hardingfele, Tobias Flottorp b,Mats Jakob Nesmann tr.

Ruby Red & the Moonshine Brothers består av seks sørlendingar som hausten 2011 kom saman i Oslo for å spele countrypop med ein twist av hardingfele. Bandet tek utgangspunkt i alt frå halshoggingssoger frå Setesdal via epleslang i Vennesla til grubling under eit tre. Det musikalske uttrykket er amerikansk, men likevel har musikken ein norsk bygdeklang over seg.

Musikken til Ruby Red & the Moonshine Brothers kjenner ingen aldersgrenser. Kanskje har det ein samanheng med at bandmedlemmene skulle ynskje dei budde på ein ranch eller ei seter for 100 år sidan, samstundes med at den gjennomsnittlege alderen i bandet er 22,5 år.

Det siste året har bandet spelt mykje saman og opparbeidd seg eit stort repertoar med eigekomponert materiale, og det har blitt fleire konsertar i Oslo og rundt om på Sørlandet. Bandet skal i studio i mai, og bandet har allerede ein del ting i vente etter innspelingen.

Sjekk : http://www.nrk.no/urort/Artist/rubyred/default.aspx

Arrangør: Arendalsuka og Kulturnettverket.

bjanegelandSøndag 11. august  kl. 16.00.       Jan Egeland. Europadirektør i Human Rights Watch – tidligere undergeneral-sekretær i FN – kåserer: Hvordan går det med verden på vårt vaktskifte?

ARRANGEMENTET ER DESVERRE AVLYST GRUNNET SYKDOM.

Få, om noen, har som vi nordmenn fått oppleve at forfedrenes drømmer om rikdom, fred og trygghet er blitt overoppfylt.

Men hvordan går det med resten av verden?  Bak nyhetsflommen om kriser, konflikter og kjendiser skjuler det seg mange positive trender for folk flest i vår globaliserte samtid. Verden er trolig bedre enn sitt rykte: Etter den kalde krigen har tilværelsen blitt fredeligere og tryggere og livet lengre og bedre for et flertall på kloden.

Jan Egeland har som hjelpearbeider, fredsmegler og menneskerettsaktivist besøkt mer enn hundre land og de fleste kriseområder i vår tid. Han vil gi en statusrapport over hvordan vi har forvaltet verdenssamfunnet på vårt vaktskifte, skissere de største utfordringene vi står overfor og fortelle hvorfor han, tross alt, fortsatt er optimist.

Jan Egeland var statssekretær i Utenriksdepartementet 1990-1997, han var spesialutsending for FN til Latin-Amerika 1998-2001, og generalsekretær i Norges Røde Kors 2001-2003. Inntil 2006 var han FNs visegeneralsekretær for humanitære spørsmål og koordinator for nødhjelp (OCHA). Fra 2007 til 2011 var han direktør ved Norsk Utenrikspolitisk institutt. Egeland har vært Europadirektør i Human Rights Watche og en av visedirektørene i hovedorganisasjonen. For tiden er han Generalsekretær i Flyktningehjelpen.

Egeland har tidligere arbeidet som journalist i NRK og var lenge aktiv i Amnesty International. Han har publisert en rekke artikler og rapporter om konfliktløsning, humanitært arbeid og menneskerettigheter. I 2007 ga han ut boken Det nytter. Rapport fra frontlinjene på Aschehoug forlag. Den inneholder Egelands øyenvitneberetninger fra hans tid som leder av OCHA og tidligere oppdrag.

Arrangør: Arendalsuka v/Kulturnettverket.

bbjornaslaksenFredag 16. aug.  kl. 20.00. Bjørn Aslaksen m/band. Silent friend.

Bjørn Aslaksen vok/gtr, Dag Tynes tr, Peter Haltorp b/kor/munnspill, Leif-Rino Müller tang, Anne Horneland, kor.

I vår slapp Bjørn Aslaksen, som opprinnelig kommer fra Åmli men som nå bor på Fevik, sin første plate, – og det faktisk på sin egen 50 års dag! Med albumet «Silent friend» byr han på sider av seg selv som både gleder og overrasker. ” Silent Friend” er en plate med et akustisk lydbilde og ganske rolig preg. Sangene, som er skrevet av artisten selv, er på engelsk og handler mye om relasjoner, familie og den gode historien. Kvelden i Bakgården vil by på sanger som er tett på livet, formidlet i en rolig , melodiøs drakt.

Sangene innbyr til refleksjon, over noen ” store spørsmål”, uten at det blir for klamt og belærende.

Med seg har Aslaksen et knippe av de dyktigste musikere i vår egen omegn

belvikOnsdag 21, torsdag 22, fredag 23. august – alle dager kl. 20.00. Mellåm holmer & skjær. Arendals historie under lupen! Et Teaterstykke av Odd Vaagland. Regi Kjersti Elvik

Skuespillere: Knut Elvik, Fredrik Schulzhe Krog. Musikk: Espen Larsen gtr, Rasmus Solem tang, Dag Tynes tr, Ole Kelly Kvamme b.»Mellåm Holmer & skjær» er en lettføtt, farsepreget gjennomgang av Arendals historie i medgang og motgang. Forestillingen anno 2013 er en oppgradert og omredigert utgave av forestillingen som vi fikk oppleve i Bakgården i 2011.

Handlingen strekker seg fra istid og steinalder og opp til vår tid. Hensikten er både å underholde og gi historieundervisning.

Forestillingen føyer seg inn i arrangørens målsetting – I Bakgården blir du klokere! Om du kan bruke kunnskapen som du her blir servert er imidlertid en annen ting? Kom og bedøm selv!

I Bakgården vil du møte et nyetablert teater som ønsker å utvikle teatermiljøet i Arendal by, og med proffe krefter fra hele landet ønsker vi å gi publikum et større og sterkere drama tilbud med lokale aktører i utøverrollene.

Med oss i registolen har vi fått tak i Amandaprisvinner Kjersti Elvik, mangeårig skuespiller ved National-teateret i Oslo, Den Nationale Scene i Bergen, Trøndelag Teater, film og tv, for tiden å se på teaterscenen i Oslo. Men kanskje viktigst av alt: hun er søstera til Knut.

Fredrik Schulze Krogh som har fortid fra A:D:S, Den Nationale Scene i Bergen og utdannet skuespiller i Boston USA, for tiden politi og trives med det.

Knut Elvik teaterarbeider i en årrekke ved teatrene i Bergen, og scenemester ved Kulturhuset i Arendal. Jobber nå som dramalærer ved kulturskolen.

bamatoreneFredag 30. aug. og onsdag 4. sept. kl. 19.00: Amatørene. Viser, country og allsang!
Anitha Tvede, Ingvill Selde, Anders Thomassen, Roy Haugen, Frode Olsen, Conrad Coll, Daniel Danielsen, Ernst Selde, Eva Johnsen, Tor Pinås.

Amatørene avslutter bakgårdssesongen som vanlig. I år for 8.ende gang!

 

 

 

logofylkeskommunestøtter Bakgården!