Tonje Unstad

tonjeunstad Årets spellmannsvinner i visekategorien ”ror aleina.” I skarp konkurranse med Aasmund Nordstoga, Narum, Helene Bøksle og Stein Torleif Bjella stakk Tonje av med årets spellmannspris i kategorien viser (2009).  Til tross for sin unge alder har damen vært i Bakgården to ganger tidligere. Slik ære tilfaller bare de aller beste! Hør hva hun sier.
«Bakgården e en av mine absolutte favorittscena! Her kommer man nært på publikum, nåkka som gir fine variasjonsmuligheta i konserten. Det intime lokalet gjør gjerne også at stemninga e go allerede før man har starta!
Æ gler mæ veldig til å gjeste Arendal og Bakgården til sommeren, og hadd æ ikkje blitt så glad i Tromsø nu, så sku æ pinadø blitt væranes der.»

Første gang Tonje var i Bakgården (2007) dro hun i gang kommunens serie av bakgårdskonserter. I 2010 gjør hun det samme – denne gang som spellmannsvinner. Tonje Unstad er fra vår side den mest profilerte artisten som har vært i Bakgården de siste årene – og dette er utelukkende pga hennes kvalitet. Nå har de også skjønt det de som deler ut Spellmannspriser! Tonje er en opplevelse – ikke bare bergtar hun publikum med sine sanger og sitt vesen, forrige gang hadde hun også tørrfisk med til tilhørerne! Og hun likte byen så godt at hun truet med å flytte hit

Forvent å møte en representant for den nye generasjonen sterke visesangere, nye viser, ord til ettertanke, humor og frisk ungdommelighet med publikumstekke. Og er du av de lyrikk-glade som bruker biblioteket – bruk Bakgården denne gangen!

Tonje Unstad etablerte seg raskt som visesanger, og har siden debutplata kom ut i 2006 gjort en rekke konserter. Rikskonsertene fattet tidlig interesse for henne og hennes unge vise-uttrykk, og Tonje har de siste årene spilt ca 300 konserter i barne og ungdomsskoler rundt om i landet. Tonje blir lagt merke til for sitt varierte konsertprogram og sin gode kontakt med publikum. Konsertene veksler mellom nære ettertenksomme sanger og humoristiske kromspring, og hun har som regel også noe barnemateriale, samt litt allsang å by på. I 2007 var hun i også ute på en lengre viseturné sammen med Jan Eggum. Et samarbeid som ga flere femmere og seksere på kritikerterningene.

http://www.myspace.com/tonjeunstad

Espen Larsen / Maria Skranes

espenogmaria_skranes Jazz for Feinschmecere med Maria Akranes – vokal, Knut Hegland – Fender Rohdes/orgel, Ole Kelly Kvamme – acc. bass, Tom Rudi Torjussen – perkusjon og Espen Larsen – div. gitarer. Espen Larsen har vært engasjert i utallige musikkprosjekter i Arendal og omegn, har vært og er en sterk drivkraft i musikkscenen i byen. Han driver kaffe & platebaren No9 på Langbryggen i sentrum av Arendal.

Det er jazz som ligger Espen nærmest, og opp igjennom tiden har han hatt mange ulike band i med ulike konstellasjoner.  Tidligere har han vært i Bakgården som med musikant, og tiden var inne for å spørre han om å sette sammen et band etter eget forgodtbefinnende. Det måtte bli jazz, og føl deg sikker på at det kun er ypperlige musikere som slippes løs på vårt kresne og eminente publikum i Bakgården. Det vil bli 2 sett. Det vil bli ett sett med kjente og mindre kjente standardlåter fra 50 tallet, så ett litt mere moderne sett med Espen sine låter, nå med tekster av Arne Birketveit.

Foruten arendalsmusikerne vil du møte Maria Skarnes som fronter bandet sammen med Espen. Maria er 22 år ammel fra Trondheim og studerer jazz ved Grieg akademiet i Bergen. Maria har tidligere jobbet i platesjappa til Espen, og ved ulike anledninger har de musisert sammen. Men dette er første gang vi får høre dem med et eget program en hel aften – laget spesielt for oss.

Leif- Magnus Lilleaas.

lilleaasLeif-Magnus slipper endelig sin første plate! Leif-Magnus Lilleaas har drevet med musikk lenge, og på mange forskjellige plan. Født i Hammerfest og med oppvekst i Sauda, hadde han mye å bli inspirert av, men det var i Liverpool han virkelig fikk ut fingeren og begynte å fokusere på låtskriving og sine egne komposisjoner. Egget frem av et kreativt og skapende miljø skrev han mange låter, låter som han har med i gitarkassen den dag i dag.  Dette vil si at i Bakgården denne kvelden blir både retrospektiv og fremadrettet.I 2001 ble Leif-Magnus NRK «Urørt»s månedens første urørte artist under psevdonymet «Malempa», men han smidde ikke mens jernet var varmt, for å si det sånn.  I Bakgården 16. juni kl 20.00 har du sjansen til å oppleve Leif-Magnus sammen med noen av sine musikalske venner i forbindelse med en aldri så liten plateutgivelse. Her snakker vi om en releasekonsert. Få en rykende fersk plateutgivelse på billetten denne kvelden.

Byen Vår. Arendals historie under lupen!

teaterfabrikkenEt Teaterstykke av Odd Vaagland. Regi Kjersti Elvik.

Skuespillere: Knut Elvik, Fredrik Schulzhe Krog.
Musikk: Espen Larsen gitar Rasmus Solem tangenter Dag Tynes trommer Ole Kelly Kvamme bass

«Byen vår» er en lettføtt, farsepreget gjennomgang av Arendals historie i medgang og motgang.  Handlingen strekker seg fra istid og steinalder og opp til vår tid. Hensikten er både å underholde og gi historieundervisning. Forestillingen føyer seg inn i arrangørens målsetting – I Bakgården blir du klokere! Om du kan bruke kunnskapen som du her blir servert er imidlertid en annen ting? Kom og bedøm selv! I Bakgården vil du møte et nyetablert teater som ønsker å utvikle teateriljøet i Arendal by, og med proffe krefter fra hele landet ønsker vi å gi publikum et større og sterkere drama tilbud med lokale aktører i utøverrollene. Med oss i registolen har vi fått tak i Amandaprisvinner Kjersti Elvik, mangeårig skuespiller ved National-teateret i Oslo, Den Nationale Scene i Bergen, Trøndelag Teater, film og tv, for tiden å se i Mamma Mia i Oslo. Men kanskje viktigst av alt: søstera til Knut.Fredrik Schulze Krogh som har fortid fra A:D:S, Den Nationale Scene i Bergen og utdannet skuespiller i Boston USA, for tiden politi og trives med det.  Knut Elvik teaterarbeider i en årrekke ved teatrene i Bergen, og scenemester ved Kulturhuset i Arendal. Jobber nå som dramalærer ved kulturskolen

Erling Lægreid

Erling Lægreid, Foto: Bergens TidendeKåseri : Festivalen – den nye mjølkerampa?
”TV’en og privatbilen forandra Norge. Dei gamle møteplassane, mjølke-rampa, dampskipskaien, jernbanestasjonen, for ikkje å snakka om kyrkjebakken, gjekk ut av funksjon. Folk møttest sjeldnare og etter arbeidstid var det ikkje folk ute. Restaurantar og kafear greidde ikkje bli allmenne møteplassar slik vi ser det i Syden. Og norske torg låg tomme. Den store nye møteplassen vart kjøpesentret og Ikea er den største attraksjonen i Oslo. Men kjøpesentret er ei nødløysing, det veit alle som har vore der. Men snart tok folk saka i sine eigne hender. Talet på lokale festivalar og arrangement har eksplodert. Store rockefestivalar samla hundretusevis av ungdommar, mange reiste også til Danmark og Sverige.  No har den minste kommune sin festival, og arrangerer fjell og fjordfestivalar, svære etegilde på lokal mat og lokale skikkar, fiskedagar, musikkdagar, seterdagar og dansekonkurransar og gud veit kva. Slikt blir det til og med arbeidsplassar av.  For første gong på lang tid er det etablert nye møteplassar, søt musikk oppstår og gamle venner møtest for første gong på lang tid.  Så kva betyr dette?”

Tom Roger Aadland.

tomrogeraadlandPå det rette sporet – Dylan’s prektige album ”Blood On The Tracks” på nynorsk.

Artist og låtskrivar Tom Roger Aadland har ei djup interesse for Bob Dylan sine songar. I 2008 fekk han idéen om å gjendikte alle låtane på Dylan sin legendariske album Blood On The Tracks til nynorsk. Blod På Spora blei spelt inn i løpet av fire dagar i eit ombygd skulehus i den vesle vestlandsbygda Etne, berre nokre mil unna Vikebygd der Aadland voks opp.

Å gjendikte Bob Dylan er kanskje ikkje det enklaste ein kan gje seg ut på. Desto gledeligare er det då når ein kjem over tekstar som fungerar, og som for mange aukar innsynet i Dylan sitt univers.

Bob Dylan sin Blood On The Tracks vart gitt ut i 1975 og var eit direkte resultat av brotet med kona Sara Lowndes. Mykje av desperasjonen og den pinsame kjærleiksorga Dylan må ha følt og som han unekteleg gjev uttrykk for, klarar Aadland å formidle på ein ektefølt måte.

Nynorsk er eit poetisk og songbart språk med ein sterk lyrisk tradisjon. I arbeidet med å gjendikte songane, har Tom Roger Aadland lagt vekt på å halde seg nær originalen når det gjeld val av ord, fraser og tydingar, samstundes har han vore oppteken av at dei norske versjonane skal kunne stå på eigne bein både på plate og konsert.

Tom Roger Aadland har ikkje  den lange karrieren bak seg. Tidlegare har Aadland gjort eit engelskspråkleg album, Obviously Embraced (2007) i tillegg til å ha samarbeida med fotografen Fin Costello (sjekk platecovrene dine fra syttitallet for nærmare referanser) på multimedieturneen Pictures Of Rock i 2008.

Tom Roger Aadland sine Dylan-gjendiktingar har på kort tid blitt lagt merke til. Nynorsk kultursentrum inkluderte nyleg gjendiktinga av Dylan sin vakre song Simple Twist of Fate – Lagnaden sin vri – i utstillinga Det usynlege språket som blei opna under Dei nynorske festspela 2009. Interessa for konsertversjonen av Blod på spora har også vore stor, og Aadland har blitt ein etterspurd artist. Til Arendal kjem han aleine. Med seg har han eit knippe songar som mange vil nikke gjenkjennande til:
Til Stormen Dreg Forbi (Shelter From The Storm),
Lagnaden Sin Vri (Simple Twist Of Fate),
Du Gjer Meg Einsam Når Du Dreg (You’re Gonna Me Lonesome When You Go)
Vikla Inn I Blått (Tangled Up In Blue)
Stor Jente No (You’re A Big Girl Now )
Vind Utan Vit (Idiot wind)
Kom I Morgon Tidleg (Meet Me In The Morning)
Lilly, Rosmari og Hjarterknekt (Lily, Rosmary And The Jack Of Hearts)
Om Du Ser Ho, Hels Frå Meg (If You See Her, Say Hello)
Bøtter ( Bucket’s Of Rain)

Sjekk ut:  http://www.myspace.com/tomrogermusic

Halvsøstra til Kirsty.

halvsostra”Hjertet kan’ke ta så feil” Kirsty MacColl´s liv og låter på norsk.

Hege Rimestad; vokal, fele, gitar Bente Geving; vokal, mandolin, rytme Sara Andersson; elgitar, bass Kjersti Martinsen; vokal, ukulele, gitar, kalimba

Halvsøstra til Kirsty har bakgrunn fra Veslefrikk og Split Image, Amtmandens Døtre, Geirr Lystrup & Godtfolk og Mari Boine Band. Med denne miksen av rock, viser og verdensmusikk i ryggen er de godt skodd for Kirsty MacColl´s mangfoldige låtproduksjon.

Det er kanskje ikke alle som vet hvem Kirsty MacColl var. Men vær du sikker på at du har hørt henne. Bla. Var det henne som ga stemme til julesangen «A fairytale of New York», og sang den til topps sammen med Shane MacGowan og Pogues.

Halvsøstra til Kirsty har gjennom arbeidet med å gjendikte Kirsty MacColls låter bl.a. vært i London og besøkt familien hennes (og spilt på minnefester der) og stadig blitt mer og mer fascinert av denne engelske artisten.

Info: www.halvsostra.no

Dere kan også se små smakebiter fra konsert på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=ZmOqpk3IEmw

List

list Kvinnelist i Bakgården.

Hanne Bergheim (gtr./vok.) og Ella Helén Bukkøy (fiolin/vok.) m/Johan Egdetveit på trekkspill.

Med stemningsskapande viser, fiolin og elegante vokalharmoniar, har duoen List fått stadig fleire beundrare.

List har i ei årrekkje markert seg som noko av det mest lovande på den norske musikkhimlen. Hanne Bergheims vakre røyst er omtala som den mest særeigne som har kome frå Bergen på lange tider, og saman med Ella Helen Bukkøys vakre tonar vert du forført av både kvinnelist og uvanleg godt samspel.

Dei unike vokalharmoniane og tekstane tek deg med til ei verd beståande av harmoni, nostalgi, mystikk – i både lyd og farge. Jentene har i seinare tid turnèrt i Kina der dei har gjeve ut album, og skal i laupet av 2010 gi ut norskspråkleg plate her heime, det saman med Bergensyndlingane Voksne Herrers Orkester. På den plata blir publikum fyrst og fremst introdusert for jentene sitt eige materiale, men dei samarbeidar og med Egersundsduoen Hovland/Stokkeland, beståande av Vamp-tekstforfattar Ingvar Hovland og komponist Asbjørn Stokkeland. Låta ”Los meg” kan seiast og allereie ha blitt ein hit i enkelte kretsar,  det før den er utgive. Fiolinisten Ella Helen Bukkøy er for tida aktuell i forestillinga ”Jeg, Ole Bull” med Helge Jordal, men tek pausar i forstillingane for å nok ein gong bergta landet saman med gitarist Hanne Bergheim og trekkspilleren Johan Egdetveit. List har aldri spelt i Arendal før, og ser veldig fram til å vise si musikalske verd i Bakgården 14. Juli.
www.myspace.com/listduo Hør låten «Los meg» her

Jørn Hoel

hoel Årets slagerparade i Bakgården!

Jørn Hoel er både musiker, komponist og sanger. Hoel ble landskjent med låta «Har en drøm» i 1986 som også var filmmusikk til filmen Drømmeslottet. Mange vil kjenne han for sitt samarbeid med Steinar Albrigtsen som begynte allerede på 1970-tallet. Som sanger og låtskriver kom han med sin første plate i 1982 Ubarbert. Det store gjennombruddet kom i 1987 med Varme ut av is. For suksessen med dette albumet ble han kåret til Årets spellemann under Spellemannprisen 1987.

Til Bakgården kommer Hoel alene. Han har igjen vært i studio og spilt inn mange av hans gamle kjente sanger på nytt, for som han sier ”mer og mer opplever jeg at det er forespørsler etter disse sangene når jeg er ute og spiller, og jeg vil gjerne imøtekomme disse ønskene fra et vennlig publikum.”

I 1989 ga han ut bluesalbumet Love Will Make You Do Things You Know Is Wrong som kun ble gitt ut i 3000 eksemplarer og som regnes som et samleobjekt. Etter denne utgivelsen var han tilbake med sin hese stemme og sine kjærlighetssanger utover 90-tallet. Samarbeidet med Steinar Albrigtsen fortsatte og i 1997 kom Get Together, ei plate som ble godt mottatt hos publikum. Høsten 2007 ga han ut albumet På grunn av dæ som var hans første studioalbum på syv år. I 2009 kom Hoel&Albrigtsen med ny plate– Two rivers one road.

http://www.jornhoel.no/

Stein Torleif Bjella m/band.

steintorleif-bjella Heidersmenn – møt en av årets visevinnere!

Stein Torleif Bjella, gitar, vok, Kjartan Kristiansen, gitar, Eirik Øien på kontra bass, Marita Igelkjønn, tangenter.
Vi er veldig stolte av å presentere Stein Torleif Bjella i konsert. Noen kaller det visepsykiatrisk fjellbygdpoesi. Noen kaller det uhemmet trist musikk. Vi kaller det sinnsykt god musikk som må høres om igjen og om igjen. Livet på Øvre-Ål Resort er definitivt ikke bare enkelt, men ett øye ler og ett øye gråter, og tekstene til Bjella treffer, som alltid. Gjennom albumet «Heidersmenn» får du intet mindre enn komplett innsikt i menns tanke og sjelsliv.

Dagbladet skrev ”Bjella fra Ål, nå bosatt på gården Nedre Styrkestad i Øvre Ål, er et funn for deg som liker at tekster er mer enn ord med musikk til. Mye levd liv skal ut, og han formidler det på dialekt – på en myk, liketil, ærlig og sår måte.”

Albumet “Heidersmenn”, produsert av Kjartan Kristiansen fra Dumdum Boys, fikk fjorten femmere og en sekser på terningen, noe som er sjelden kost for en debutant.

Fra å være frontfigur i bandet Tolv Volt har Bjella nå sitt eget soloprosjekt.  Etter Heidersmenn planlegger han øyeblikket planlegger et nytt album, som slippes snarlig og som vi vil bli bedre kjent med i Bakgården. Bjella har turnert lite – benytt denne sjansen til å møte han i Arendal for første gang.

www.myspace.com/steintorleifbjella

DAGBLADET 5/6: Mens Hellbillies synger om bygdeoriginaler, er det bygdeoriginalen sjøl som synger på «Heidersmenn».

NORDLYS 5/6: …mengder med kølmørk bygdedarkness, der skjebner, stemninger, karakterer og situasjoner langt på siden av det dølle, kvasiurbane og strømlinjeformede sosialdemokrati-Norge skildres med stor treffsikkerhet og overbevisning. Bøtter med tungsinn, lag på lag med rural misantropi, men aldri sutrete eller selvmedlidende.

FÆRELANDSVENNEN 5/6: «Heidersmenn» er en juvel i den norske vise- og folkesangertradisjonen med sine sterke tekster og melankolske uttrykk.

Kirsten Bråten Berg.

kirstenbberg Kirsten Bråten Berg – Songen. Plateslipp!
m/Annbjørg Lien, Bjørn Ole Rasch, Leiv Solberg.

Kirsten har vært i studio og sunget inn folkeviser hun lærte i barn og ungdommen. Det meste er danseviser som hun lærte som aktiv medlem i Austegdelaget allerede fra 14 årsalderen. Siden den gang har repertoaret ligget lagret i minne. Heldigvis kan mange visene enda, men det er alltid en fare for at sangskatter forsvinner. Den faren skulle nå være avblåst.

Visene på platen har fått ny “innpakning .“ Musisering på platen er de samme som de glimrende artistene du får møte i bakgården, men i tillegg møter vi jazz- og bluesmusikerne Arild Andersen og Stian Carstensen. Da de to sistnevnte ikke blir å treffe i Bakgården, har vi ordnet ”vår” egen stand in på steel gitar ;  Bakgårdens egen sommermedhjelper og nestkommanderende Åsmund Løvland Solberg.

http://www.bergsam.no/index.php?m=sider&m_action=vis&id=1

Jan Eggum

eggum Vår melankolske humorist.

Jan Eggum har i en årrekke vært blant landets fremste visesangere og artister. Han debuterte som plateartist allerede i 1975, og har siden den gang gitt ut 14 plater under eget navn og 2 plater med Gitarkameratene. I tillegg har han medvirket på forskjellig vis på en rekke andre plateutgivelser, og samarbeidet enten som liveartist, tekstforfatter eller låtskriver med de fleste oppegående norske artister.

Likevel er det kanskje først og fremst en liveartist Jan Eggum egentlig er. I over 30 år har han fartet land og strand rundt med gitaren under armen, og han har på denne tiden bygget seg opp et stort publikum. Dette publikummet kjenner Eggum som en melankolsk humorist; en visesanger som kombinerer en usedvanlig skarp observasjonsevne med verbal treffsikkerhet og melodisk teft, og som i direkte møte med publikum fremstår som en helstøpt artist.

Monica Nordli / Steinar Albrigtsen / Tom Pacheco / Andy Nesblom

albrigtsen_pacheco_nordli “Dobbelt Norsk og litt amerikansk”

Steinar Albrigtsen og Monika Nordli har begge tidlegare gjesta Bakgården – Telemarkingen Monica Nordli så seint som i fjor – men de har aldri vært der samen på scenen før. Tom Pacheco debuterer i Bakgården. Av dette følger at vi har et trekløver sammen for første gang i Arendal – i sannhet et kinderegg!

Til hausten kjem Albrigtsen med ein ny CD. 20 år etter sin platedebut, syng han for første gong berre på sin eigen dialekt. Musikalsk har han begge føtene godt planta i den amerikanske landsbygda, med sin blues- og jazzinspirerte countrymusikk, no tek han denne musikken med seg heilt heim med nordnorske tekstar.

Telemarkingen Monika Nordli skriv alle songane sine sjølv, og har gitt ut to album som ber preg av ulike element frå pop, rock, roots og amerikansk folkmusic. Til hausten kjem ho med det tredje, denne gongen med tekstar på nynorsk.

Tom Pacheco er en fortellingens mester; lun kjærlighetspoet og samtidig en uredd, samfunnskritisk og ideologisk stifinner. Han er protestsanger, opprører og var en håndplukket artist i Barack Obamas valgkampanje på vei mot presidentembetet i USA. I 2010 er han på Skandinavia-turne, i forbindelse med utgivelsen av sitt nye og seneste album, ”I´ll Leave A Light On For You”. På dette albumet bidrar Steinar Albrigtsen og Monica Nordli som musikere. Albrigtsen er i tillegg produsent.

I tillegg vil du møte bassisten Andy Nesblom.  Andy har vært i Bakgården før ved ulike anledningar, bl.a. med Steinar Albrigtsen.

www.steinaralbrigtsen.com www.monikanor.com 

OPPSUMMERING 2010 : 2010 var en knallsesong!

Det har vært en flott sesong – nok et år med mange mennesker og fine opplevelser. Fokus for 2010 har vært sterkere enn tildligere mot musikk og tekst, det skrevne ord som følgesvenn til toner syntes i for stor grad å mangle det nødvvendige kvalitetsstemplet i dag.  I Bakgården ønsker vi å være en motvekt til dette, og det er tydelig at det også finnes et publikum som setter pris på det.  Vårt motto er : I Bakgården gir vi deg en musikalsk opplevelse i tillegg til at du er litt klokere når du går hjem.  Gode ord på veien i 2010 har vi fått fra Tonje Unstad, Erling Lægreid, Tom Roger Aadland, Halvsøstra til Kirsty, Jan Eggum, Tom Pacheco, Steinar Albrigtsen, Stein Torleif Bjella  m. flere. Vi har også presentert Arendal bys historie ført i pennen av Odd Vaagland og med regi av Kjersti Elvik. Skuespillerne og musikerne har fylt Bakgården til siste sete fire kvelder, og det er stor sannsynlighet for at vi setter stykket opp også i 2011 . Vi har også hatt 2 plateslipp i 2010 – ved Leif Magnus Lilleaas og Kirsten Bråten Berg. Er du interessert kan du lese om alle arrangementene under «Bakgårdsartister 2010.»

Nye seil er på plass i Bakgården. Forhåpentligvis vil disse gjøre oss enda tryggere mot regn sommeren 2011 dersom  uværet skulle komme.